Het weer is er eindelijk naar om naar buiten te gaan! Of in ieder geval is het weer er, de komende twee weken hier in Nederland uitermate geschikt voor. Daar moeten we gebruik van maken, vind ik. We leven nou eenmaal in een land dat de bijnaam ‘koud kikkerlandje’ heeft. Daarom staan vele van ons te springen zodra de thermometer de dubbele cijfers aantikt. Even lekker in het zonnetje zitten voor de vitamine D of gezellig fietsen met het heerlijke weer. Het kan allemaal. In deze blog vertel ik je waarom het belangrijk is om tijd buiten door te brengen en hoe prettig dat kan zijn. Zelfs als het nog geen zomer is.

Kom je naar buiten?

Of je nou graag met je hond een grote wandeling op de Veluwe maakt of op de fiets stapt om voor toerist in eigen land te spelen. De opties zijn eindeloos wanneer het mooi weer is. Goed, ik zal het nu niet hebben over alle spellen die je kunt doen met waterballonnen. Zó warm is het nog niet. Maar je kunt van alles doen nu de temperatuur het aangenaam maakt om buiten te zijn. Denk bijvoorbeeld aan een rondje skeeleren, de auto een stevige beurt geven of (als je groene vingers hebt) de tuin in te duiken. Over het algemeen zijn we fysiek actiever wanneer we buiten zijn. Maar als je aan ontspanning toe bent of als je al die dingen al gedaan hebt, dan is het ook prima vertoeven op het terras met een kopje koffie.

Waarom is het goed?

Dat het gezond is om veel buiten te zijn, wisten we al. Maar waarom dan? Zoals ik eerder zei, zijn we buiten actiever. Dit is vaak bij voorbaat al gezonder. Zeker wanneer je het vergelijkt met urenlang binnen voor de televisie zitten op de bank. Een andere reden is de zon. Als de zon schijnt, dan krijgen we ook veel meer vitamine D binnen. Een vitamine die we maar moeilijk uit voeding kunnen verkrijgen. Een tekort aan dit vitamine kan echter wel allerlei vervelende gevolgen hebben. Dus als het weer het toelaat, dan kunnen we er maar beter zoveel mogelijk van profiteren. Vitamine D kunnen we gelukkig ook verkrijgen in poeders en tabletten als voedingssupplement.

Daarnaast helpt het buiten zijn onze creativiteit. We doen vaak inspiratie op als we in de natuur zijn, maar ook als we door de stad lopen. Al die indrukken geven een hoop nieuwe ideeën en motivatie om er iets mee te doen. Buiten zijn zorgt er ook voor dat we meer sociale interactie hebben. Daar kun je natuurlijk zelf voor kiezen. Het is vanzelfsprekend logisch dat sociale interacties makkelijker gaan in een omgeving met andere mensen in plaats van alleen in huis.