Scenario; jouw schoonvader gaat jaarlijks op visvakantie, bijvoorbeeld een visvakantie Spanje of een visvakantie in Duitsland, en jij bent uitgenodigd. Of, scenario nummer twee; je vrienden willen heel graag een keer een goede twee weken de natuur in, en lekker met z’n allen vissen, en willen dat jij meegaat. Hoe je ook aan die uitnodiging voor die visvakantie bent gekomen; wat ís een visvakantie? En, nog veel belangrijker; is het wel iets voor jou?

Visvakantie 101

Een visvakantie is eigenlijk precies wat het lijkt. Je trekt erop uit met gelijkgestemde sportvissers, het liefst naar een gebied waar veel exotischere vissen zwemmen. Natuurlijk moet alles legaal gezien goed geregeld zijn; in Nederland moet je bijvoorbeeld een vispas en bijbehorende vergunningen hebben om überhaupt te mogen vissen. Voordat je gaat is het sowieso goed om alle legale dingen uit te zoeken. Maar naast een hoop vergunningen gaat een visvakantie natuurlijk vooral om lekker genieten van natuur die nog relatief onbekend voor je is, én lekker vissen. Maar is vissen eigenlijk wat voor jou? 

Jouw pakkie-an 

Voordat je je koffers pakt en je net gekochte hengel inpakt, laat me je een gewetensvraag stellen: hoe ontspan jij? Beter nog; op wat voor vakantie kom jij helemaal tot rust? Voor sommige mensen is de ideale vakantie aan het zwembad van een all-inclusive resort relaxen met een cocktail en een stapel middelmatige thrillers. Voor anderen is het juiste het bruisende, ondergrondse nachtleven van een onbekende stad, of juist de kunst en cultuur die verschillende wereldsteden te bieden hebben. Welke voor jou werkt of werken, is sowieso iets goeds om van jezelf te weten. En dan nu de hamvraag: ben jij een natuurpersoon, of ben je bereid dat te worden voor die visvakantie? Het heeft wel iets, even helemaal weg van alles wat je kent en alles wat normaal is. Alleen jij, je gezelschap en de natuur. En de vissen, natuurlijk. 

 

Kortom, een visvakantie kan een ontzettend ontspannen ervaring zijn, mits je erop voorbereid bent. Het is vooral stilte, vooral veel buiten zijn én vooral veel wachten. Als dierenvriend hoef je je overigens niet zoveel zorgen te maken; sportvissers gooien na een korte fotoshoot meestal hun vissen weer terug! Het even navragen bij je reisgenoten is goed, maar waarschijnlijk kom jij van je visvakantie terug met een nieuw besef over hoe jij tot rust komt, nieuwe vrienden en een paar gave visfoto’s. Win-win-win!